Jelenleg 0 online 5564 tagból és 3 látogató olvassa az oldalt.
» Áramtalanítás, ECU-reset; szükségindítás

2006. június 16. | Beküldte: Ocsy

Áramtalanítás, ECU-reset

Az autót az akkumulátor testkábelét levéve teljesen áramtalaníthatjuk. Ilyenkor azoban:
– A rádió betárolt állomásai, beállításai elvesznek, visszaállnak a gyári alapértékekre. Gyári rádió esetén, ha a rádiónak van lopásgátló kódja (az AD 182 Hx – H/H2/H3/H4 – típusú rádióknál), akkor a következő bekapcsolásnál kérni fogja azt, ha a kódkérés aktiválva van (gyárilag nincs). Ha esetleg nem ismerjük a rádió kódját, áramtalanítás előtt mindenképpen ellenőrizzük, hogy a kódkérés aktív (a megfelelő menüben "SAFE" felirat látszik), vagy sem ("CODE" felirat). Ha nem áll rendelkezésünkre a kód, és a kódkérés aktív, akkor csak Fiat márkaszervizben tudjuk azt kikapcsolatani.
– Digitális kilométerszámlálóval rendelkező műszeregységnél a napi megtett út számlálója nullázódik.
– Az ECU (a motor elektronikus központi vezérlő egysége) a befecskendezőrendszer és a gyújtás hibás működésének adatait tartalmazó hibatárolójából törlődik minden adat. Valamely hiba tárolását (a gyújtás ráadása utáni néhány másodpercen kívül, amikor a jelenség nem utal üzemzavarra) a műszerfalon időlegesen vagy folyamatosan világító vörös Injektor befecskendező-szimbólum jelzi. (A hibatárolásról részletesebben itt: Az ECU öndiagnosztikai funkciója)

Figyelem!
Az áramtalanítással csak a motorvezérlés hibakódjai törlődnek, a légzsákvezérlőben lévők nem, tehát a légzsák visszajelző lámpája ezután is világítani fog. A légzsákvezérlő által tárolt hibákat csak diagnosztikai berendezéssel lehet törölni!
– Az ECU-ból törlődnek az úgynevezett "megtanult" (a motor működtetésének módja alapján automatikusan beállított) motorüzemelési adatok: ez tulajdonképpen az ECU-reset. Mivel ezek között az adatok között szerepel az üresjárati fordulatszám is, a reset után előfordulhat, hogy egy ideig az alapjárat egyenetlen lesz, vagy a motor kihagy gyorsításkor. Másrészt a reset után megszűnhetnek a korábbi apróbb alapjárati ingadozások, egyenetlenségek.
Az ECU-resethez az autó elektromos rendszerét legalább 45 percre áramtalanítani kell. Ezután csatlakoztassuk újra az akkumulátort, és járassuk a motort pár percig alapjáraton, majd egy ideig lehetőség szerint kerüljük a szélsőséges terheléssel járó használatot, amíg az ECU újratanulja a reset-elt motorvezérlési paramétereket.


Szükségindítás (csak benzinmotoros és elektronikus befecskendezésű dízelmotoros változatoknál)

Szükségindításra akkor lehet szükség, ha a FIAT CODE, azaz az indításgátló (immobiliser) nem ismeri fel a gyújtáskulcs fejébe épített adó kódját, ezért nem indul el a motor (a FIAT CODE sárga FIAT CODE, és a befecskendezés vörös Injektor visszajelző lámpája a gyújtás ráadása után égve marad a műszerfalon), és nincs kéznél a tartalékkulcs, vagy azt sem fogadja el a rendszer. A szükségindítás folyamata komplikált, ezért nem javasolt a folyamatos használata; a tartalékkulcsért, vagy a legközelebbi szervízbe való eljutáshoz azonban nagyon hasznos lehet.
A szükségindításhoz szükség van a kulcsokhoz kapott FIAT CODE kártyára, ezért azt lehetőség szerint tartsuk magunknál (vagy jegyezzük meg a rajta lévő kódot), de ne hagyjuk az autóban!

A szükségindítás menete:
A szükségindítás lényege, hogy a FIAT CODE kártyán található, 5 számjegyből álló, ún. elektronikus kódot a gázpedál segítségével "adjuk be" (az indításgátló rendszer megkerülésével) az ECU-nak. Az indítás lépései:
1. Vegyük elő a kártyát, és keressük meg a rajta lévő kódot.
2. Fordítsuk el a gyújtáskulcsot MAR állásba(adjuk rá a gyújtást).
3. Nyomjuk le teljesen, és tartsuk lenyomva a gázpedált. A Injektor lámpa ekkor kb. 8 másodpercre kigyullad, majd elalszik. Ekkor engedjük fel a gázpedált, és figyeljük a Injektor lámpát.
4. A Injektor lámpa elkezd villogni. Amikor a felvillanások száma megegyezik a kártyán lévő elektronikus kód első számjegyével, nyomjuk le teljesen a gázpedált, és tartsuk lenyomva, amíg a Injektor lámpa 4 másodpercre kigyullad, majd elalszik. Ekkor engedjük fel a gázpedált.
5. A Injektor lámpa újra elkezd villogni. Ismételjük meg a 4. pontban leírtakat a kód második, harmadik, negyedik és ötödik számjegyével is.
6. Az utolsó számjegy bevitele után tartsuk lenyomva a gázpedált, amíg a Injektor lámpa kigyullad, majd 4 másodperc múlva elalszik. Ekkor engedjük fel a gázpedált.
7. A Injektor lámpa kb. 4 másodpercig tartó gyors villogása nyugtázza a kód helyes bevitelét. A gyújtáskulcs tovább fordításával a motor ekkor indítható. Ha azonban a Injektor lámpa nem alszik el, akkor a kód bevitele nem sikerült, próbálkozzunk újra!


© 2006 Gáll István (Öcsy)