Jelenleg 0 online 5564 tagból és 5 látogató olvassa az oldalt.
» Antenna cseréje

2006. június 17. | Beküldte: Almos

A képeken látható tesztalany egy 1997-es S felszereltségű, gyári riasztó és tetőablak nélküli 1,4-es Brava.

A gyári antenna egy talpból és egy arra csavarható antenna-rúdból áll. A tetőantenna hajlamos az idő elteltével eltörni a tengelyénél, illetve maga a talp is elrepedhet.
Ez úgy vehető észre, hogy az antenna rúdját állítva nem tartja meg a pozícióját, visszaesik a tetőre, vagy egyik állításnál egyszerűen csak az ember kezében marad. Ha a talp reped el, akkor nagyobb esőzés, vagy nagynyomású mosás után a belső világításból csöpöghet a víz.
Antenna tengely
(a tetőantenna tengelye)
A gyári antenna gyártója a Zendar, a gyárival megegyező antenna típusa Zendar TF92. Viszont magasabb a talpa, mint az eredetié, így az eredetileg használt csavar nem elég hosszú a rögzítéshez, a csomagban pedig nem szerepel csavar, így szükség lesz még egy, a gyárihoz hasonló, annál viszont hosszabb csavarra.
A tetőantenna rúdja lecsavarható, idősebb autóknál előfordulhat, hogy ez már annyira be van rozsdásodva, hogy nem jön le. A talp tetejéről a fedőlapot le kell pattintani, és alatta található az antenna talpát rögzítő csavar.
Belül le kell bontani a belső világítást, hogy hozzáférjünk az antennához. Ehhez először vékony csavarhúzóval, vagy késpengével pattintsuk ki a belső világítás két szélén található kis műanyag takarólemezeket, melyek alatt találjuk a világítást rögzítő csavarokat.
Belső világítás Rögzítő csavar
A csillagfejű csavarokat eltávolítva már kipattintható a műanyag lámpatest:
Lámpatest kiemelve
A kábeleket kihúzva a lámpatestből, és a fém kupakot lehúzva, már hozzá is tudunk férni az antenna talpát rögzítő anyacsavarhoz.
Kupak 1. Kupak 2. Talpcsavar 1. Talpcsavar 2.
Így már könnyedén kicsavarozható az antenna talpa, és eltávolítható az antenna, majd rögzítsük az újat. Az összeszerelés fordított irányban történik, húzzuk meg a talpot rögzítő csavart, hogy ne folyhasson be az eső, tegyük rá a fém kupakot, dugjuk vissza a kábeleket a lámpatestbe, pattintsuk vissza és rögzítsük a csavarokkal.
Néhány kép az elrepedt talpról:
Talp 1. Talp 2. Talp 3.

© 2006 Álmos