Jelenleg 0 online 5564 tagból és 9 látogató olvassa az oldalt.
» Izzócsere a hamutartó és a szivargyújtó hátt...

2006. augusztus 14. | Beküldte: Ocsy

Hamutartó:
A dolog egyszerű: nyissuk ki a hamutartót, vegyük ki a tálcát, húzzuk le az izzóról a zöld szinező-gumi(valójában szilikon)sapkát (ha esetleg megsérült, vagy már nincs is meg, akkor autósboltban – pl. Homasita – kapható, általában több különböző méretet tartalmazó szettben, ára kb. 500 Ft), emeljük ki az izzót a foglalatból, és nyomjuk be a helyére az újat. Húzzuk rá a gumisapkát, és tegyük vissza a hamutálcát.

Szivargyújtó:
Ez jóval bonyolultabb feladat a hamutartóhoz képest, de csak első olvasásra. Azért nőgyógyász-ujjakkal rendelkezők előnyben…
Az izzócseréhez először is ki kell szerelnünk az egész szivargyújtó/hamutartó-egységet, amit négy darab imbuszfejű csavar tart. Miután kicsavaroztuk őket, billentsük ki a helyéről az egységet, és húzzuk szét az elektromos csatlakozót. Ezután szabadon kiemelhetjük az egységet.
Nyissuk ki mindkét fiókot, és vegyük ki a szivargyújtót és a hamutartót összefogó kapcsot (egy darab pici keresztfejű csavar tartja oldalról), ami az együttmozgásukat biztosítja: a szivargyújtóval együtt a hamutartó is kinyílik, illetve a hamutartót bezárva a szivargyújtó is becsukódik.
A fiókok zárvatartásáért oldalt egy rugós támaszték felel, aminek a végén egy kis görgő van: ez mozdul el, amikor nyitjuk-zárjuk a fiókokat, és feszíti be azokat a véghelyzetbe. A szivargyújtó oldalán a rugón lévő görgőt ki kell pattintani a helyéről (a hamutartó oldalán nem szükséges), hogy a rugó ne feszítse a fiókot. Ha a rugó kint van, akkor a fiókot a nyitott helyzetben megállító ütközőt ki tudjuk akasztani a sínjéből, és a fiók kibukik a helyéről. Így már hozzáférhetünk a szivargyújtó egység hátuljához, amiről először is le kell húznunk az elektromos csatlakozót, amihez kell némi kézügyesség. Ha sikerül, már benyúlhatunk az izzó foglalatához, ami a szivargyújtó aljzatának oldalán van, a zöld fényvezető gyűrűbe benyomva. Egy kis fekete, henger alakú alkatrészről van szó, aminek a végéből egy fém érintkező áll ki. Az érintkező mellett a fekete hengert megfogva ki tudjuk húzni a foglalatot az izzóval együtt, bár előfordulhat, hogy a hornyok, amelyek az elfordulás ellen vannak a foglalaton (tehát ne próbáljuk csavargatni!), a hőterhelés miatt deformálódnak, és beszorulnak a sínjükbe. Ekkor elég erősen kell meghúznunk a foglalatot, amelybe ugyanolyan foglalat nélküli izzó kell, mint a hamutartóba. Ha kicseréltük, nyomjuk a helyére a foglalatot, ügyelve, hogy a végén lévő érintkező nekifeszüljön a szivargyújtó-aljzat falának, majd akasszuk vissza a fiókot a sínjébe, tegyük a helyére a rugót, és a fiókok közötti kapocsról se feledkezzünk meg. Dugjuk vissza az egységet a középkonzolból kilógó kábelre, majd a csatlakozót gondosan pattintsuk vissza a számára kialakított hüvelybe az egység hátfalán. Ezután tegyük vissza a szivargyújtó-egységet a középkonzolba, és rögzítsük a négy csavarral.


© 2006 Gáll István (Öcsy)