Jelenleg 0 online 5564 tagból és 5 látogató olvassa az oldalt.
» Brava pótféklámpa ledesítése

2006. szeptember 26. | Beküldte: istvanv

Hozzávalók:
- Fiat Brava típusú személyszállító gépjármű, foghíjas pótféklámpával
- 1db jó kézügyességű ember
- Csavarhúzó
- 10db piros vagy fehér magas fényű 3V-os LED + 10db ellenállás, hogy a 12V ne üsse ki a LED-eket
- 1 db szike, sniccer, tapétavágó kés, kinek hogy tetszik
- Forrasztópáka, cin, forrasztóvíz
- Fúrógép

Ledek 1.

Első lépésként ki kell szerelni ténykedésünk tárgyát a helyéről. Ehhez le kell bontani a csomagtér ajtó belső műanyag borítását. Miután kivettük, nyugodtan mehetünk a lakásba, műhelybe.
Szóval most végre hozzákezdhetünk a lámpa szétszereléséhez. Ez egészen addig egyszerű, amíg a 3db csavart kell kivenni. És most jön az olasz mérnökök felmenői sűrű emlegetése közbeni műanyag szegecsek fejének levágása.
Bontás 1.

Majd óvatosan szét kell feszegetni az izzótartó foglalatot.
Bontás 2. Bontás 3.

Ekkor látjuk, hogy bizony hiába a jó szigetelés, a lámpa belsejét csak megette a korrózió.
Első lépésnek le kell tisztítani az érintkezőket, melyhez én egy drótkefét használtam, ami tökéletes megoldásnak bizonyult.
Megtisztítva

A LED-ek beforrasztása előtt nem árt összeforrasztani az elektromos csatlakozó érintkezőit, elkerülve a későbbi kontakthibát.
Forrasztás

Ezután kiszedtem az izzókat, és eltettem, jó lesz még valamire. ;-)
Bele kell próbálni a LED-eket hogy méretben mennyire passzol a régi izzók helyére. Nálam ez sajna némi átalakítást igényelt, mert nagyobb méretűt kaptam, mint ami pont befért volna. Ezért méretüknek megfelelően átfúrtam a foglalat felsőrészét (Vigyázat, vékony, puha műanyag, fúrásnál eltörhet). Erre azért volt szükség, hogy a LED-ek beforrasztása után a felsőrészt könnyű legyen a helyére pattintani.
Ledek 2.

Miután kifúrtam, levágtam kb. 3mm-esre a LED-ek pozitív lábát, ráforrasztottam az ellenállást. (aki nem tudná, a hosszabb a pozitív láb) Ezután megmértem milyen hosszú legyen, és méretre vágtam. Egy picit ráhagytam hogy az alját meghajlítva nagyobb részt tudjak forrasztani. Forrasztásnál nagyon fontos megnézni melyik a pozitív oldal, és ennek megfelelően rakni a LED-eket, mert különben nem fognak világítani.
Beforrasztva 1. Beforrasztva 2. Beforrasztva 3.

Miután ez megtörtént, összepattintottam a szétszedett foglalatot, és - biztos ami biztos alapon - kipróbáltam.
Összerakva

Működött, tehát teljes az öröm. Gyorsan visszaszereltem... volna. De, miután előzőleg nem volt tökéletes az alatta lévő tömítés, körbekentem gumián pasztával, és így illesztettem vissza.
Röviden ennyi, és elkerülhető a foglalat teljes cseréje. Az egész cirka 650.-Ft-ba került.
Kész van!

Érdekességképpen megjegyzem, az egyik autósboltban megkérdeztem mibe fáj nekem 1 db 12v-os LED féklámpához. Adtak volna 1600.-ért 5db-os csomagban. Még jó hogy hülye azért nem vagyok :-) Biztos működne azzal is, de 320 Ft, vagy 65 Ft, azért nem mindegy...
Ha segítség kell valakinek, és miskolci vagy erre jár, keressen meg nyugodtan.


© 2006 istvanv