Jelenleg 0 online 5564 tagból és 5 látogató olvassa az oldalt.
» A Bravo/a lehetséges hibái 3.

2006. október 18. | Beküldte: Ocsy

Megjegyzés: Az alábbi felsorolás a teljesség igényével készült. A leírt hibák jelentős része nem konstrukciós eredetű, hanem az alkatrészek normális elhasználódásának, elöregedésének következménye. Előfordulási valószínűségük nagyban függ az adott modell korától, futásteljesítményétől, használatának módjától és helyétől (pl. vidék/város), valamint – leginkább – a tulajdonos gondosságától, a rendszeres és szakszerű (vagy éppen szakszerűtlen és hiányos) karbantartástól.


Ablaktörlő/-mosó berendezés

– Gondot okozhat a hátsó ablaktörlő hibás végálláskapcsolója is, aminek hatására a törlőlapát abban a pillanatban megáll, ahogy kikapcsoljuk, és nem tér vissza a kiindulási helyzetbe (ez a jelenség az első ablaktörlőnél is előfordul).
– Az ablakmosó hibás működését a csomagtérajtóban lecsúszó cső (egyáltalán nem folyik a mosóvíz, illetve folyik, csak éppen az ajtóba), vagy a csapószelep hibája (gyengén, és/vagy a szivattyú indítása után késéssel spriccelő víz) okozza. Utóbbi olcsón és gyorsan cserélhető. Gyakori hiba még, hogy a hátsó ablakmosót működtetve az első fúvókákból is folyik a víz, vagy fordítva. Ennek oka a tartályban lévő szivattyú belső membránjának a tönkremenetele, ami a két mosókört elválasztja egymástól. A problémát megelőzni jó minőségű mosófolyadék használatával (ami nem károsítja a membránt), elhárítani csak a mosószivattyú komplett cseréjével lehet.


Szellőzés, fűtés, légkondicionálás

– Az ablakpárásodás legjellemzőbb oka az eltömődött, cserére szoruló pollenszűrő, ami túl kevés levegőt enged az utastérbe, illetve átnedvesedve a befújt levegőt telíti vízpárával, miközben dohos szagot áraszt. Évente egyszer (lehetőleg ősszel, mivel ilyenkor jellemző a párás, csapadékos, hideg idő) célszerű a szűrőbetétet kicserélni. Mivel a szűrő védi a befúvómotort, a szellőzőrendszert és az utasteret az apró levelektől és hasonló szennyeződésektől is, használata akkor is javasolt, ha az autóban nincs gyárilag (légkondicionáló nélküli modelleknél) a betét beépítéséhez szükséges keret. Ebben az esetben utángyártott, a gyári keret helyére, a befúvómotor feletti nyílásba bepattintható pollenszűrő használható.
Utángyártott pollenszűrő A pollenszűrő fészke az utastérilevegő-nyílással
A gyári keret nélkül beszerelhető utángyártott (Zaffo márkájú) pollenszűrő, és annak helye (jól láthatóak a gyári keret felfogatására szolgáló csavarok a rés két oldalán). A szűrő egyszerűen a lyukba pattintható
A szűrő helye a szélvédő előtti fekete műanyag levélfogó borítás alatt található, az utasülés előtt; hozzáférni a motorháztető felnyitása után, a két csavarral rögzített fedél levételével lehet.
Gyári pollenszűrő-keret és betét Gyári pollenszűrő
A gyári pollenszűrő keret és betét kiszerelve, illetve beépítve a helyén
– A ventilátor fordulatszám-szabályozó kapcsolójának érintkezési hibája miatt nagyobb úthibákon áthaladva magától bekapcsolódhat a szellőzőventilátor.
– Az első utas lábterében, a kesztyűtartó mögött-alatt van a befúvómotor (időnként célszerű kiszerelni és megtisztítani, különösen, ha nincs az autóban pollenszűrő). A mellette található panelen vannak a ventilátor fokozatainak előtét-ellenállásai, melyek tönkremenetele kieső fokozatokat okozhat a szellőzőventilátornál. Az ellenállások cseréje oldhatja meg a problémát.
– Ha az automata légkondicionáló, illetve a fűtés csak a hőmérsékletszabályozó „LO”, illetve „HI” állásában biztosít megfelelően hideg, illetve meleg levegőt, akkor valószínűleg az utastér belső hőmérsékletének szenzora hibásodott meg, ami a középkonzolon, a belső levegőkeringetés és a klímakompresszor kapcsolója közötti kis rács mögött található.
– A légkondicionáló működéséhez a belső hőmérséklet-szenzoron kívül szükség van a külső hőmérséklet figyelésére is. Ennek érzékelője a jobb oldali tükörház alján található. Hibáját a műszeregység digitális km-számlálójának helyén megjelenő ERROR CLI felirat jelzi.
– Szintén a klíma működésképtelenségét okozza (általában bekapcsol, de nem hűt megfelelően) a rendszerben keringő gáz elégtelen nyomása. A légkondicionálót legalább 5 évente fel kell töltetni gázzal, ami a klímakompresszor kenését is végzi. A feltöltést bízzuk szakemberre!
– A fűtés bekapcsolásakor a fűtőradiátorra rakódott porréteg égése miatt néha égett szag érződhet az utastérben.
– Dohos szagot a fűtés vagy a légkondicionáló használatakor a vizes pollenszűrőn kívül a légkondicionáló gombásodása is okozhat az utastérben. Ha a klímát használat, azaz a kompresszor kikapcsolása után nem szárítjuk ki a ventilátor pár perces járatásával, a rendszerben nedvesség csapódik le, ami melegágya az allergiát vagy egyéb légúti megbetegedéseket kiváltó különböző gombák és baktériumok megtelepedésének, elszaporodásának. Ezek okozzák a kellemetlen szagot is. A kereskedelemben kapható fertőtlenítő habokkal, permetekkel akár házilag is könnyen megtisztíthatjuk a légkondicionálót.


Egyéb hibák

– Ha az elülső utasülés lábterében a szőnyeg nedvesedést nem a fűtőradiátor szivárgása okozza (ld. fentebb), akkor az utastér nagy valószínűséggel a szélvédő előtti vízelvezető csatorna eltömődése miatt, a pollenszűrő üregén keresztül ázik be: az elvezető csatorna telítődik vízzel, ami átszivárog a pollenszűrőn keresztül az utastérbe (miközben az elázott pollenszűrő dohos szagot és az ablakok fokozott párásodását is okozza). Ez elkerülhető, ha időnként ezeket a csatornákat – a szélvédő alatt húzódó műanyag levélfogó fedőelem alatt, a futómű-tornyok mögött – mindkét oldalon átjárhatóan tartjuk: kikaparjuk az ott lévő üregekben felgyűlt, és sáros masszává összeállt faleveleket, ágakat, illetve egy darab dróttal kipucoljuk, és bő vízzel átmossuk az üregek alján lévő, elég vékony vízlevezető furatokat. Ezzel az egyszerű művelettel nemcsak a beázást szüntethetjük meg, hanem a karosszéria korrodálását is megakadályozhatjuk ezeken a helyeken.
– A futómű kopogó hangjára kísértetiesen hasonlító zörgést produkálhat a lehajtható hátsó üléstámla retesze (főleg Bravo-nál). Elhárítására nincs igazán hatásos módszer; a retesz tartórúdjára tekert szigetelőszalaggal, vagy a zár megfeszítésével (a zár helyzete a mögötte lévő kárpitdarab kipattintása után 3 csavar kilazításával állítható az oldalfalon) lehet próbálkozni.
Üléstámla retesz
A „kopogós” zár, kicsit feljavítva
– A vezetőülés magasságállítását végző teleszkóp hibája miatt az ülés terheletlenül magától felemelkedhet a felső végállásba.
– Bravo-nál az első ülés a rögzítőszerkezet hibája esetén nem csúsztatható előre a hátsó ülésekre történő beszálláshoz, ilyenkor csak a támla dönthető.
– A motorháztető kitámasztó karjának műanyag talpa elgyengülhet, kitörhet a lengéscsillapító torony tetején lévő fészkéből. A hiba a talp cseréjével orvosolható.
– A csomagtérajtót kitámasztó légrugók pár év után elgyengülnek: először csak nem emelik fel, majd végül nem is tartják meg az ajtót a felső állásában (ami szerencsétlen esetben a fejünkre eshet). Ez különösen igaz, ha a kalaptartón valamilyen plusz súly (pl. oda épített hangszóró) van. Gyári (nagyon drága) és utángyártott (magyar gyártmányú is) cseredarabok is kaphatók, a csere nem tart tovább 5 percnél. Ha az új teleszkópok nem működnek megfelelően – pl. nem emelik fel, vagy éppen gátolják az ajtó felemelését, illetve a végállásba érve nem csillapítanak, ezért az ajtó felcsapódik –, akkor egyszerűen fordítsuk meg őket.
– A törött, görbe, letekerhetetlen (berohadt) tetőantennát célszerű egyben cserélni; beszerezhető a gyárival megegyező, de nem gyári csomagolásban lévő (tehát kb. feleannyiba kerülő) antenna is. A csere egyszerű, az utastér-világítás búráját levéve láthatóvá válik a csavar, ami a tetőhöz rögzíti. A pálca külön is cserélhető, ha az antenna talpán lévő műanyag fedelet kipattintjuk: ezáltal hozzáférhetővé válik a pálca tengelyéül is szolgáló csavar. Ügyeljünk arra, hogy egyes antenna típusoknál a pálcát nem csavar, hanem oldhatatlan patent rögzíti, amelyet így nem szerelhetünk le, és cserélhetünk ki.
– A zizegő, nyekergő ajtókeret-tömítéseket szilikonnal befújva lehet elcsendesíteni.
– Inkább a Bravo-ra jellemző, hogy a nagyobb (nehezebb) ablaktábla miatt nehézkes, lassú az oldalablakok elektromos mozgatása. Javulást lehet elérni az ajtókeretben lévő ablaksín alapos kitisztításával, szilikonos kezelésével. Tartós eredményhez az ablakemelő szerkezetének megtisztítása és újrakenése szükséges, ezt azonban kellő gyakorlat hiányában (ki kell szerelni az egész szerkezetet, amihez le kell bontani az ajtókárpitot) célszerűbb szakszervízre bízni.

© 2006 Öcsy